Gerookte zeebaars met asperges

en aardappelsalade

Maak een dag van tevoren de aardappelsalade en de dillecreme.

 

Ingrediënten voor 8 personen:

 

8 zeebaarsfilets

18 asperges (2 asperges p.p.)

2 handen rookhout geweekt in water

 

Bereiding:

 

Schil de asperges van de kop naar de voet

Snijdt de voet van de asperges (1 centimeter)

Doe de asperges in een kookpan en zet ze net onder koud water

Doe er 50 gram boter bij.

Breng de asperges aan de kook met de deksel op de pan.

Als de asperges koken direct uitzetten en de pan in de gootsteen zetten en geforceerd koelen met koud water. Daarna de asperges in de koelkast bewaren.

Snij de asperges midden door. De onderkanten worden gebruikt voor de zeebaars en de topjes komen op de aardappelsalade.

Leg op elke zeebaarsfilet 2 onderkanten van de asperges en vouw de zeebaars dubbel. Zet ze vast met een prikkertje.

 

Maak de smoker klaar door een ½ starter te vullen met brikketen en deze aan te maken.

Als de briketten mooi gloeien worden ze onderin de smoker gelegd.

2 handjes geweekt rook hout erop en de smoker weer opbouwen.

Het bovenrooster ligt invetten met olie en hierop worden de klaargemaakte zeebaarsfilets gelegd.

Als de huid gemakkelijk loslaat zijn de zeebaarsfilets mooi gerookt, dit zal na ca 20 à 25 min zijn.

 

Maak een torentje van de aardappelsalade en leg hierop de 2 aspergespunten. Een klein beetje dillecreme erbij en klaar.

 

Aardappelsalade

 

Ingrediënten:

 

2 el klein gesneden zilveruitjes

2 el kleingesneden augurken

500 gram gekookte krieltjes, fijngesneden

1 eetlepel fijn gesneden bieslook

1-2 el mayonaise

peper en zout

 

Bereiding:

 

Meng alle ingredienten en laat enkele uren rusten.

Om de mayonaise nog beter in te laten trekken, maak je de salade als de aardappels nog warm zijn.

 

Dille crème

 

Ingrediënten:

 

1 prei

1 kopje water

Peper en zout uit molen

Dille of kruid naar keuze.

Mayonaise

 

Bereiding:

 

Snij de prei fijn, neem ook het groene gedeelte van de prei mee.

Doe de prei in een mengbeker, voeg het water toe en maal dit fijn met een staafmixer.

Zeef het preivocht in een kom en gooi de pulp weg.

Neem een goede mayonaise en slap de mayonaise af tot sausdikte met het prei water.

Maak de prei saus op smaak met peper en zout en voeg de gehakte dille toe.

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Nagerechten

Bijgerechten

Basisrecepten

info@buitenkokendoejezo.nl   |  Jeroen Aarsen  |  Liviusstraat 25  |  6135 HV  Sittard  | +31 (0)6 46 0800 19  |  KVK