Appelvlaai

Voor 7 kleine vlaaitjes in de poffertjespan van Weber

 

Ingredienten:

 

Deeg:

 

200 gram bloem

snufje zout

10 gram droge gist

18 gram boter

2 eetlepels olijfolie

1 deciliter melk

2 eetlepels (basterd)suiker

1 eidooier

 

Vulling:

 

2 appels

Kaneel

Basterdsuiker

Banketbakkersroom (pakje Baukje)

 

Vanillesaus:

 

2 dl boeren vanille vla

1 dl geslagen room

1 gespleten vanille stokje

 

 

Bereidingswijze:

 

Deeg maken:

 

Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op.

Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven

Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei toe.

Schenk het gist/melk-mengsel erbij

Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken

Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij

Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

 

Banketbakkersroom:

 

Maak deze aan volgens de instructie op de verpakking.

Doe de room in een spuitzak (te koop bij Cook en Co)

Goed te bewaren in de koelkast.

 

Appels bereiden:

 

Schil de appels en snij ze in kleine vierkante blokjes.

Meng de suiker met de kaneel en meng vervolgens de appelblokjes erdoor.

 

Bereiding vlaaitjes:

 

Rol het deeg uit op het aanrecht, bestrooi het aanrecht evt. met een beetje bloem.

Maak een mooie dunne plak deeg en steek hier rondjes uit met een diameter van ca. 10 cm.

Vet de poffertjes pan goed in en leg vervolgens het deeg in de poffertjespan. Druk goed aan.

Spuit de banketbakkersroom op de bodem en vul vervolgens met de appeltjes.

Zet de poffertjespan op de BBQ, ca. 180°C indirect.

DRAAI DE POFFERTJESPAN OM DE 5 MINUTEN EEN KWARTSLAG!

De vlaaitjes zijn in ongeveer 35 - 40 minuten mooi bruin.

 

Vanillesaus:

 

Splijt een vanille stokje en rasp de pitjes eruit (vanillemerg)

Sla 1 dl slagroom stijf (tot kwark dikte) met het vanillemerg er in.

Voeg de vla toe en sla de slagroom erdoor

Bewaren in een poffertjes fles

 

 

 

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Nagerechten

Bijgerechten

Basisrecepten

info@buitenkokendoejezo.nl   |  Jeroen Aarsen  |  Liviusstraat 25  |  6135 HV  Sittard  | +31 (0)6 46 0800 19  |  KVK