Kip op de gevogeltestomer (of bierblikje)

Dit is een eenvoudig te maken gerecht.

De oorsprong van dit recept komt uit Amerika, "Chicken on a beercan". Het is een vreemd recept, in ieder geval een hele kip op een BBQ grillen wordt al niet zo vaak gedaan. De meeste mensen komen niet verder dan een kippenpoot en dat gaat meestal al niet lekker, dus laat staan een hele kip. Met de onderstaande methode is het heel goed te doen en erg lekker.

 

Benodigdheden:

 

Gevogeltestomer of een bierblikhouder

Bier of wijn.

2 eetlepels barbecuekruiden of een ander favoriet

kruidenmengsel.

Barbecue met deksel ( briketten of gas). Gebruik geen

houtskool maar briketten, houtskool brand te snel op.

 

Werkwijze:

 

Giet in het midden van de gevogeltestomer het bier of de wijn.

Maak de BBQ gereed voor indirect grillen. Briketten links en rechts van de gril en in het midden een aluminium druipbak.

Spoel de kip goed schoon en dep droog. Strooi 3 theelepels van het kruidenmengsel in de buikholte en wrijf de buitenkant geheel in met het kruidenmengsel.

Doe ca. 3 theelepels van het kruidenmengsel bij het bier of de wijn (meestal begint het te schuimen is geen probleem).

Strooi rondom de kip paprika, ui, knoflook en wat wijn of bier. Dit geeft wat extra smaak af.

Plaats de kip op de gevogeltestomer. Vouw de vleugeluiteinden achter de rug van de kip. Druk de stop in de nek van de kip.

Je kan wat geweekt hout links en rechts op de kolen strooien, dit geeft een extra rooksmaak aan de kip. Bij de gasbarbecue kan je wat hout op het rooster leggen.

Zet de kip rechtop in het midden van het rooster boven de druipbak. Plaats het deksel op de BBQ. Zorg dat alle ventilatiegaten open zijn.

De kip is na 1 ¼ -1 ½ uur klaar. Prik eventueel een vleesthermometer in de dij van de kip en deze moet ongeveer 82°C aangeven.

Is de kip klaar plaats deze op een schaal en laat hem ca 5 minuten rusten. Verwijder de kip van de gevogelte stomer en snij de kip in de gewenste stukken.

Let op het bier of de wijn in het midden is erg heet.

Uiteraard kun je ook andere gevogelte te gebruiken, zoals eend, fazant, enz.

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Nagerechten

Bijgerechten

Basisrecepten

info@buitenkokendoejezo.nl   |  Jeroen Aarsen  |  Liviusstraat 25  |  6135 HV  Sittard  | +31 (0)6 46 0800 19  |  KVK