Direct grillen van vlees

 

 

Voeg zout altijd pas na het directe grillen toe.

Zout onttrekt namelijk vocht aan een gerecht waardoor het droog en taai wordt. Bovendien krijgt het dan ook geen mooi korstje omdat het vlees nog natter wordt.

Zorg ervoor dat de grill heet is, Steek de briketten een halfuur van tevoren aan in de starter of laat de gas BBQ ten minste 10 minuten voorverwarmen. Bestrijk het te grillen vlees vooraf met een kruidenolie, dan droogt het minder snel uit. Bestrijk ook het rooster in de lengte van de gril met de kruidenolie. Gebruik niet te veel anders spat de olie op de briketten of de flavorisers en krijg je vlammen. Dus dubbel invetten met olie: op product en de grill om vastplakken van de gerechten te voorkomen.

Gebruik een tang om het vlees op het rooster te leggen en om tussentijds te keren. Als je met een vork in het vlees prikt lopen de vleessappen uit het vlees en droogt het uit.

Bij het roosteren op de bbq kan het vleesnat dat in de gloeiende houtskool druipt vlam vatten waardoor het vlees verbrandt. Dep vlees dus goed droog en doe er nooit te veel olie op.

 

Mooi grillen met een ruitje….:

 

Een mooi ruit motief? Volg dan onderstaande werkwijze:

•    Weinig olie op het vlees

•    Diagonaal op de grill leggen (kloksgewijs op 11 uur)

•   Begint het vlees aan de kant uit te drogen? Laat het los van de grill?

•   Dan kun je het vlees op 14:00 uur leggen (niet omdraaien!)

•   Wordt het vlees dof aan de bovenkant?

•   Omdraaien en daarna de druktest.

•   Is het vlees naar wens, dan van de grill halen.

•   Minimaal 10 minuten laten rusten in aluminium folie

 

Druktest voor raw, medium of well-done:

 

Wanneer is het vlees klaar?

Een handige tip om te weten wanneer het vlees goed is.

Wil je rood vlees van binnen, medium of doorgebakken?

Leg de duim van je linkerhand op de wijsvinger zodat je het oké teken krijgt. Druk met de rechterhand in de muis van je linkerhand. Je voelt soepel vlees, dit is rood oftewel rare

Breng de middelvinger naar de duim en je voelt meer spanning in de muis van je hand: dit is rosé vlees oftewel medium. Breng je pink naar de duim en je voelt nog meer spanning in de muis van je hand. Dit is doorgebakken oftewel well-done.

Erg belangrijk is om het vlees na het grillproces te laten rusten in aluminiumfolie. Minimaal 10 à 20 minuten.

Opstarten van de BBQ

Direct en indirect grillen

Roken

Direct grillen van vlees

info@buitenkokendoejezo.nl   |  Jeroen Aarsen  |  Liviusstraat 25  |  6135 HV  Sittard  | +31 (0)6 46 0800 19  |  KVK