Aardappels - Salades

Waldorfsalade

 

Ingredienten:

 

3 Granny Smith appels.

400 gram knolselderij

50 gram walnoten.

Mayonaise.

 

Bereiding:

 

Schil de appels, maak de knolselderij schoon en snij ze fijn.

Meng dit samen met mayonaise.

Meng de walnoten erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe.

 

 

Aardappelsoesjes

 

Soezenbeslag is een beslag dat afwijkt van de meeste andere beslagsoorten. Het wordt ook wel kookdeeg genoemd. Bij de meeste andere beslagsoorten wordt de lucht voorafgaand aan de bereiding ingebracht. Bij soezenbeslag vindt de volumevermeerdering, het 'souffleren', pas tijdens het bakken plaats. Omdat het souffleren van het soezenbeslag ontstaat door verdamping of stoomontwikkeling in het product, moet je hoge baktemperaturen gebruiken.

 

Ingrediënten:

 

1kg aardappels

melk 100 gr

water 100 g

boter 100 gr

bloem 100 gr

eieren 4 stuks

zout

 

Kook de aardappels gaar en maak er een puree van.

 

Bereiding soezendeeg:

 

Breng de melk, het water en de boter in de pan aan de kook.

Zet de pan naast de hittebron zodra het mengsel van melk, water en boter heeft gekookt.

Voeg nu de bloem toe aan het mengsel.

Roer de bloem nu snel met de spatel door het mengsel zodat er een deegbal ontstaat.

Zet de pan terug op de hittebron en verhit al roerend het deeg nog enkele minuten totdat er vet uit het deeg vrijkomt. Door deze handeling wordt het soezenbeslag gaar. De zetmeelkorrels gaan door de hitte kapot, waardoor het beslag beter in staat is het vocht van de eieren aan zich te binden.

Zet de pan weer naast de hittebron.

Roer de eieren een voor een door het beslag zodat er een glad beslag ontstaat.

Voeg de aardappelpuree toe aan het soezendeeg.  Voeg eventueel nog wat extra’s toe voor de smaak, zoals fijn gesneden bieslook of truffelolie.

 

Maken van de poffertjes:

 

Zet de poffertjes pan op de BBQ, belangrijk hierbij is dat je de pan niet direct van onder verhit, dan wordt de pan te heet en verbranden de poffertjes voor ze gaar zijn.

Vet de openingen goed in en doe met een ijslepel een bolletje beslag in elke opening en bak de poffertjes bruin door ze te keren. Als ze mooi bruin zijn haal je de poffertjes uit de pan en leg je zo op het rooster om zo nieuwe poffertjes te bakken.

 

 

Aardappelsalade

 

Ingrediënten:

 

2 el klein gesneden zilveruitjes

2 el kleingesneden augurken

500 gram gekookte krieltjes, fijngesneden

1 eetlepel fijn gesneden bieslook

1-2 el mayonaise

peper en zout

 

Bereiding:

 

Meng alle ingredienten en laat enkele uren rusten.

Om de mayonaise nog beter in te laten trekken, maak je de salade als de aardappels nog warm zijn.

 

 

 

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Nagerechten

Bijgerechten

Basisrecepten

info@buitenkokendoejezo.nl   |  Jeroen Aarsen  |  Liviusstraat 25  |  6135 HV  Sittard  | +31 (0)6 46 0800 19  |  KVK